Content plannen met Facebook Creator Studio

Stan
August 8, 2020

Vind u content creatie ook zo tijdrovend?

Ik namelijk wel!

Voordat ik wist van Creator Studio, deed ik alles "met de hand". Ik beheerde een Instagram pagina, en plaatsten berichten als ik tijd had. Het was tijdrovend en onoverzichtelijk op een klein telefoonscherm. Gelukkig vind ik mijn passie in het bedenken van oplossingen en manieren te vinden om het leven wat makkelijker te maken.

Al snel kwam ik uit bij meerdere aanbieders van software. Tegen een maandelijkse betaling kon ik gebruik maken van de software en dat bespaarde mij mooi wat tijd en moeite. Ik kon nu ver vooruit werken, en zelfs via mijn laptop wat alles veel overzichtelijker maakte.

Helaas wist ik toen nog niet van Creator Studio.

Wat is Facebook Creator Studio?

Creator Studio is een one-stop social media content management tool binnen Facebook die makers en uitgevers helpt hun content te beheren, prestaties bij te houden en op een zinvolle manier verbinding te maken met hun publiek op Facebook en Instagram.

Facebook wil de beste ervaring creëren voor zijn gebruikers. Dus moet er ook goede content te bekijken zijn op Facebook. Facebook wil dat makers van content(content creator), uitgevers, merken en allerlei verschillende bedrijven deze hub kunnen gebruiken en meer (video)content kunnen delen. Door een duidelijk overzicht van prestaties kunnen content creators zien wat goed/slecht presteerden en kunnen zich daar op aanpassen.

Dus doordat Facebook creators tegemoet komt met een handige tool, creëren ze een betere ervaring voor Facebookgebruikers.

Veel marketeers en pagina beheerders weten misschien niet eens dat Creator Studio voor hen beschikbaar is. Velen maken nog steeds gebruik van tools van derden om content te beheren, te plannen en te volgen. Maar als het enige waar u om geeft Instagram en Facebook is, heeft u niet echt andere tools nodig. Daarbij is Creator studio ook nog eens helemaal gratis!

Creator Studio verschilt van Business Manager in die zin dat deze laatste bestemd is voor het beheer van meerdere pagina's en advertentie accounts zonder het delen van inloggegevens. Creator Studio is voor het organiseren en beheren van de inhoud van uw pagina. Het is een content hub voor het uploaden, plannen, publiceren, bewaken en volgen van al uw content met een bijzondere nadruk op video.

Wat kun u met Facebook Creator Studio?

Voeg teamleden toe

Samenwerken, allemaal vanuit een andere plek. Creator studio synchroniseert alles zodat iedereen verder kan werken aan elkaars content.

Door het toewijzen van een van de vijf rollen (beheerder, redacteur, moderator, adverteerder, analist), kunt u mensen verschillende niveaus van toegang tot uw Creator Studio geven. Niet iedereen die toegang heeft tot uw pagina is in staat om wijzigingen in de inhoud aan te brengen, omdat er beperkingen gelden op basis van de rol die u aan elke gebruiker toewijst. Een analist kan bijvoorbeeld naar uw inzichten kijken, maar kan geen content maken en publiceren.

Inplannen van Facebook berichten

Het nummer één ding waar de meeste mensen Creator Studio voor gebruiken is het plannen van berichten.

Wanneer u op de blauwe knop Bericht maken linksboven in Creator Studio drukt, heeft u de optie om Post te maken, een verhaal(story) toe te voegen, video te uploaden, meerdere video's te uploaden en live te gaan.

Als u dan drukt op Bericht maken verschijnt er rechts in het scherm een side-bar met alle opties voor uw bericht.

Vervolgens kunt u hem inplannen om door rechtsonder in het scherm op publiceren te drukken.

Inplannen van Instagram berichten

U kan nu ook Instagram berichten inplannen via uw desktop of laptop. U kan zich misschien wel beamen dat het een stuk prettiger is om een pakkende tekst op groot scherm en toetsenbord te typen dan op een klein scherm.

Om een bericht te plannen voor Instagram, kiest u het Instagram-icoontje helemaal bovenaan de pagina in Creator Studio. Deze planner werkt voor feed posts en IGTV; hij kan helaas nog geen verhalen inplannen.

Voor Instagram-feed berichten kunt u afbeeldingen of video's toevoegen door ze te uploaden of te kiezen uit foto's van uw Facebook pagina. U kunt gemakkelijk een pakkende caption (bijschrift) schrijven, hashtags en andere accounts taggen toevoegen aan uw feed bericht. Het is zelfs mogelijk om 10 afbeeldingen of video's toe te voegen in één bericht. U krijgt ook de optie om hetzelfde bericht te plaatsen op Facebook, dit is echter niet altijd aan te raden. Op Facebook zien foto's er het beste uit als ze liggend, en wat breder worden weergegeven. Bij Instagram is dat anders, hier geeft men graag de voorkeur aan een vierkante foto. Denk dus goed na of u voor deze functie wil kiezen.

Voor IGTV (Instagram TV) kunt u video's van wel 60 minuten uploaden. Hier kunt u een titel, caption, omslagfoto toevoegen. Dan zijn er ook nog opties om een preview video op uw feed te plaatsen, en de video te plaatsen op uw facebook pagina. Wat IGTV verder inhoud bewaren we voor een andere blog.

Facebook en Instagram verhalen (Stories)

Persoonlijk kan ik hier echt niet op wachten, dit zou het plaatje echt compleet maken. De ontwikkelaars zijn bezig met het testen van stories in Creator Studio voor beide platformen. Voor Facebook is er al een mogelijkheid om de story direct te plaatsen, maar nog niet in te plannen. Wilt u altijd op de hoogte blijven? Schrijft u zich dan vooral in voor de nieuwsbrief!

Beheer al het contact op één plek, Creator Studio Inbox

De Creator Studio Inbox lijkt erg op uw Facebookpagina inbox, het enige echte verschil is het uiterlijk. U kunt uw Facebookpagina inbox, Messenger en Instagram Direct bekijken, en alle interacties bij zowel Facebook als Instagram, inclusief alle reacties, tags en gedeelde berichten. U kunt daar ook reageren op opmerkingen (comments). Dit is een ideale functie voor community-managers om alle interacties op één plek af te handelen.

Facebook wil zich uiteindelijk richten op volledige interoperabiliteit van alle Facebook onderdelen - Facebook, Instagram en WhatsApp, dus als iemand berichten op WhatsApp plaatst, kunt u daarop reageren in Messenger. Facebook wil deze platformen nog steviger verenigen onder dezelfde beheerinterface. Zo word het voor u of uw community manager nog makkelijker een fijne ervaring te creëren voor uw bezoekers. Wat mij betreft een mooi vooruitzicht!

Automatisch antwoorden als een Chatbot

De geautomatiseerde reacties van Facebook zijn vergelijkbaar met chatbots, zij het met een beperkte functionaliteit.

Facebook stelt u in staat om vrij eenvoudige aanwijzingen in te stellen, zoals "Welke uren bent u open" of "Waar bevindt u zich?" om automatisch antwoord te geven op de veelgestelde vragen. U kunt ook mensen inleidende vragen stellen, sollicitanten laten weten dat hun sollicitatie is ontvangen en automatische meldingen van afspraken en follow-ups sturen.

U kunt ook het tijdstip van verzending van deze antwoorden of meldingen instellen, onmiddellijk, na een bepaalde tijd, als reactie op een bepaalde vraag.

Makkelijk contacten beheren

Ontvangt u al veel berichten via uw sociale pagina's? Of zou u dat willen?

Dan is dit de ideale tool om dat overzichtelijk te houden. Ik vergelijk het een beetje met een klein CRM-systeem. Met de zoekfunctie kunt u contacten en labels vinden. De zoekfunctie zoekt over alle platformen, zo kunt u alles beheren op een centrale plek. Bespaard een hoop tijd vind ik zelf.

Als u dan het gewenste gesprek heeft gevonden, kunt u daar op klikken. Er verschijnt dan een scherm rechts in beeld waar u informatie in kan voeren over het contact. Van contact gegevens, verjaardag, werk tot aantekeningen, zodat u bij later contact herinnerd word aan de bijzonderheden.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat collega's ook alles makkelijk terug kunnen zien, en het eventueel van u over zouden kunnen nemen. Of u kunt een gesprek met bijzonderheden makkelijk terugkijken nadat een collega er aan heeft gewerkt. Ik spreek uit ervaring, omdat Dejan (Co-Founder bij Destency) en ik allebei contacten beheren. Door Creator Studio kunnen we gemakkelijk zien wat iemand al heeft gezegd, welke informatie we al hebben en wat we al hebben afgesproken.

Als u beschikt over de winkel functies in Facebook, kunt u ook geboekte afspraken, geplaatste bestellingen, ontvangen betalingen en verzonden bestellingen volgen.


De mogelijkheden van video content in Creator Studio

Facebook wil hard inzetten op video. Video is populairder en word beter gewaardeerd dan simpele afbeeldingen en tekst. Zuckerberg wil een koploper zijn op het gebied van video streaming, en hij kan er ook nog eens goed aan verdienen. Kijk maar eens naar hoeveel advertenties er in een YouTube video zitten. Persoonlijk een van mijn grootste irritaties. Maar wel een goed moment om net wanneer die kijker aandachtig naar zijn favoriete video aan het kijken is, een korte advertentie te laten zien.

Een eigen video serie

Persoonlijk vind ik dit een geweldige tool. Hier kan de creatieveling los gaan. U bepaalt zelf of u een simpele video reeks maakt, of denkt aan meerdere seizoenen met een trailer. Als restaurant kunt u een serie maken over de gerechten op uw kaart, of neem uw volgers mee naar de plek waar uw eten vandaan komt. Als hovenier kunt u handige tips geven over hoe mensen hun tuin het beste kunnen verzorgen in de wintertijd, en alvast klaar kunnen maken voor de lente.

Kunt u zoals vele anderen door Covid-19 niet fysiek in contact komen met uw klanten? Een leuke, interessante serie kan een goede oplossing zijn om toch nog wat voor uw klanten te betekenen.

In Creator Studio gaat u naar inhoudsbibliotheek, kies serie, en klik dan op serie maken.

Als u op serie maken heeft geklikt, kunt u bepalen onder welke pagina de serie gaat vallen. Bepaal in welke volgorde de afleveringen worden weergegeven, chronologisch of zonder volgorde. Hier voegt u ook een naam en beschrijving toe.

Bij extra's selecteert u een afbeelding als promotie poster. En een afbeelding als omslagfoto voor uw serie.

Content hergebruiken met Video Clips

Content maken kan soms veel tijd en moeite kosten. Het is dus best prettig als dit efficienter kan. Clips helpt hierbij. Als u live bent geweest kunt u uit de lange live video, in de replay kleine stukjes clippen. Mochten er waardevolle momenten in de live video zitten die extra aandacht verdienen, kunt u die nogmaals laten zien met Clips. Ook kunt u met de clips refereren naar de volledige video. Het is zelfs mogelijk om van de clip een advertentie te maken.

Video afspeellijsten in Creator Studio

Houd alles overzichtelijk met afspeellijsten. Afspeellijsten bieden de mogelijkheid video content overzichtelijk te houden. Net als bij muziek is een afspeellijst vaak gemaakt op genre, artiest of emotie. Dit kunt u toepassen op uw eigen video content. Afspeellijsten hebben een eigen url die overal gedeeld kan worden.

Verbeteren doormiddel van data

Meten dat is weten, een kreet die wij vaker gebruiken bij Destency. Creator Studio bied de mogelijk de prestaties van content overzichtelijk weer te geven. Het eerste wat u ziet als statestieken opent is uw videoprestatie. Het toont bekeken minuten, 1-minuten videobeelden, 3-seconden videobeelden, engagement en netvolgers. U selecteerd zelf de periode waarvan u de data wil zien. Ook kunt u kiezen uit data van zelf geplaatste content, gecrossposte content en gedeelde video's.

Onder het kopje prestaties staat Loyaliteit, loyaliteitsstatistieken houd bij wanneer je nieuwe volgers krijgt, hoe vaak ze kijken en wanneer mensen het vaakst terugkomen om te kijken. In een algoritme update van Facebook is loyaliteit een belangrijk meetpunt geworden.

Onder Loyaliteit staat Doelgroep, hier leert u alles over volgers. Hoe goed kent u uw doelgroep? Welke intresses hebben ze, in welke leeftijdscatogorie bevinden ze zich? U vind het alemaal onder het kopje Doelgroep.

''Voordat ik wist van Creator Studio, deed ik alles met de hand.''

Wilt u nou meer handige informatie? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op social media!