10 tips voor meer verkeer op Instagram

Stan
August 8, 2020

Hoe krijg ik meer mensen naar mijn Instagram?

Ik heb mezelf dit ook vaak afgevraagd en ben op onderzoek uitgegaan. In deze blog geef ik 10 tips om meer traffic op uw Instagram posts te krijgen, waarin ik vertel op basis van mijn eigen ervaring en onderzoek. Gewoon lekker "straight to the point", uitgekauwd  zodat u niet verder hoeft te zoeken. Let wel op, honderdduizenden volgers zou nooit het doel moeten zijn. Het gaat om volgers die trouw zijn, die u van kijker, naar fan, naar raging-fan transformeert. Dit kost gewoon tijd, maar uiteindelijk zullen de conversies en interacties vele malen beter zijn dan duizenden volgers die eigenlijk niet zo geïnteresseerd zijn.

Maar nu verder met de tips!

#1 Video, video, video en nog eens video

Video doet het nu eenmaal beter dan foto. De spanningsboog van de gemiddelde mens is tegenwoordig niet echt hoog meer en de aandacht trekken is nog moeilijker geworden. Bewegend beeld is gewoon een stuk interessanter dan een afbeelding. Ook de algoritmes geven vaak voorkeur aan video, net als Instagram zelf. Instagram brengt niet voor niets tools uit zoals, IGTV, Instagram Reels en Instagram Live. Instagram merkt dat zijn gebruikers voorkeur geven aan video, dus motiveert Instagram zijn gebruikers op die manier om meer video content te maken.

#2 Branding op Instagram

Zorg voor een eigen stijl op Instagram (en uw andere social media pagina's), zodat volgers en kijkers uw berichten makkelijk kunnen herkennen. Denk hierbij goed aan wat uw bedrijf wil overbrengen en wat uw imago is. Houd een vast patroon aan van dezelfde kleuren, lettertypen en afbeeldingen. Gebruikt u afbeeldingen die eruitzien als een cartoon, sketch of realistischer? 

De informatie die u deelt is ook van belang. Probeer zo veel mogelijk dezelfde soort content te plaatsen, bijvoorbeeld over ontwikkelingen binnen het bedrijf. Probeer een grote mengelmoes van verschillende onderwerpen te voorkomen. Zoals bedrijfsfeesten, tips & tools, nieuwe collega's, blogs, nieuwe ontwikkelingen allemaal door elkaar te posten. De kijker moet in 3 seconden zien waar de pagina over gaat en wat het voor hem of haar kan betekenen.

Bepaal dus vooraf wat het doel van de Instagram pagina gaat worden en bedenk daarna het uiterlijk eromheen.

Wat betreft branding laat ik het hier nu even bij. Dat is iets voor een volgende blog.

#3 Consistentie en frequentie

Het groeien van uw social media pagina's is een spel voor de lange termijn. Het gaat er om dat u consistent kan zijn voor een lange periode. Bepaal in uw strategie hoe vaak u berichten kan plaatsen van hoge kwaliteit. Hoge kwaliteit content maken kost gewoon veel tijd. Dus is uw team druk met andere zaken en heeft uzelf ook weinig tijd? Beperk het dan tot 1 keer per week. Een realistisch doel stellen is dus van belang.

Het ultieme doel kan best zijn dat u 3 waardevolle berichten per week wil plaatsen, maar kunt u hier ook aan voldoen? Kunt u dit volhouden op de lange termijn, zonder dat het ten koste gaat van andere, misschien wel belangrijkere zaken?

Het is dus van belang om met regelmatig in het beeld te komen van uw kijkers.

#4 Content met focus op delen en opslaan

Zoals andere social media platformen heeft Instagram een functie voor het delen en opslaan van berichten.

Instagrammers kunnen met één druk op de deelknop berichten delen in hun story(verhaal)of direct naar vrienden sturen met Direct Messages. Maak hier gebruik van door content te maken die de kijker motiveert het bericht te delen.Mond-tot-mond reclame, alleen dan online.

Ook is er een knop bij de post die berichten opslaat. Creëer content dat het waard is om bewaard te worden. Work-out video's zijn bijvoorbeeld perfect om dit te stimuleren. Als de work-out bevalt, kunt u zich wel voorstellen dat u die graag vaker doet en wilt bewaren. Dit wordt dan ook veel gedaan.

Door alleen al een subtiele oproep te doen in uw bericht, kunt u het aantal saves & shares verhogen. Saves & shares werken ook nog eens positief mee in het algoritme, wat ervoor kan zorgen dat uw bericht sneller wordt gezien.

#5 Cold  c̶a̶l̶l̶i̶n̶g̶ Instagramming?

Heeft u wel eens gehoord van cold calling? Koude acquisitie? Een soort gelijke methode kunt u ook gebruiken op Instagram. Ik heb het nu even de naam Cold Instagramming gegeven, uit m'n duim gezogen, maar het wordt ook wel strategic outreach genoemd.

In plaats van dat u wacht op volgers, gaat u naar ze toe. Word actiever op Instagram. Instagram heeft nu handige functies waarin je berichten en stories kan zien van een bepaalde hashtag of locatie. U kunt dus zoeken op hashtags die relevant zijn voor uw bedrijf en contact maken met potentiële volgers. Wek interesse op door berichten te liken en erop te reageren. Dit kan ook op stories. U gaat dus actief op zoek naar mensen die mogelijk affiniteit hebben met uw pagina.

#6 Meer bereik door Instagram Ads

Advertenties zijn ideaal om uw nieuwe product of dienst te laten zien aan uw ideale klant. Bepaal vooraf goed wie uw ideale klant is, met bestaande data en/of uit uw eigen analyse. Bepaal dan de strategie en het budget. Met de juiste strategie realiseert u meer omzet en ziet uw ideale klant dat u actief bent op Instagram.

Het is ook mogelijk berichten te promoten waarbij het doel anders is dan meer omzet. Bijvoorbeeld:

  • Meer bereik
  • Imago
  • Vertel uw missie
  • Aankondiging
  • Evenement
  • Giveaway/actie

#7 Giveaway

Als u zich al langer op sociale media bevindt, kan het zijn dat uw connecties wel eens een giveaway hebben gedeeld. Misschien u zelf wel. Giveaways worden vaak gezien met vrouwenkleding, maar zijn ook zeker niet vreemd in andere markten. Giveaways kunnen ook nog wel eens gedaan worden door influencers, die dan een aantal producten mogen weggeven.

Een giveaway is een win-actie waarbij er aan een aantal criteria voldaan moet worden. Er moet dan bijvoorbeeld een bericht geliket en/of gedeeld worden. Het account moet gevolgd worden en er moet een leuke reactie onder het bericht komen.

Na een vooraf bepaalde tijd wordt er uit de mensen, die aan die criteria hebben voldaan, iemand gekozen die heeft gewonnen.

#8 Offline promotie

Bent u ook offline aanwezig? Heeft u een winkel of kantoor? Ook daar kunt u laten zien waar u online te vinden bent en welke informatie de klanten daar kunnen krijgen. Welke toegevoegde waarde kunnen uw social media kanalen de klanten bieden?

Een klein bordje bij de kassa zou al een idee kunnen zijn.

 

Een extra tip die ik u kan geven is dat u ook bestaande klanten tot trouwe volgers kan maken. Bijvoorbeeld op uw social media, wat extra te bieden. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld handige tips en tools mee te geven over uw product.

In een volgende blog ga ik dieper in op meer content ideeën die u kunt plaatsen op uw social media. Daarmee kunt u wat extra toegevoegde waarde bieden aan uw trouwe volgers. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!

#9 Weten uw bestaande klanten al dat het bedrijf een Instagram pagina heeft?

Aanhakend op #8, kunt u ook het bestaan van uw social media kanalen nadrukkelijk vermelden in het contact met klanten. Klanten die al fan van u zijn, zijn sneller geneigd u te volgen op social media. Loyale klanten (raging-fans) zijn ook sneller geneigd om over u te vertellen aan anderen.

Maak hier dus vooral gebruik van. Het is wel bekend dat de loyale klanten zorgen voor het grootste deel van de omzet.

Let wel, loyale klanten zijn niet loyaal aan het bedrijf zelf. Maar aan de waardes, relaties en ervaringen die ze hebben. Dus toegevoegde waarde op bijvoorbeeld social media, en prettig contact tussen uw bedrijf en de klant is dus belangrijk.

#10 Samenwerken met andere accounts

De laatste, simpele tip.

Maak content in samenwerking met een ander account. Dit kan een Influencer zijn, alleen komt hier vaak wel een bepaalde vorm van betaling kijken. Maar dit hoeft natuurlijk niet. U kunt samenwerken met een partner, waarmee u al zaken doet. Of anderen uit de omgeving.

Zo raken volgers van beide accounts met elkaar bekent, en bied dit voordelen voor beide partijen.

Dat waren ze dan....

De 10 tips voor meer verkeer op Instagram. Ga er mee aan de slag, op uw eigen tempo.

Veel succes met het laten groeien van uw Instagram account!

'' Het gaat om volgers die trouw zijn, die u van kijker, naar fan, naar raging-fan transformeert. Dit kost gewoon tijd, maar uiteindelijk zullen de conversies en interacties vele malen beter zijn dan duizenden volgers die eigenlijk niet zo geïnteresseerd zijn. ''

Wilt u de laatste tips, ontwikkelingen en belangrijke informatie ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!